Přeskočit na hlavní obsah

Jak si poradit se silnou menstruací

Bolesti břicha způsobené křečemi dělohy během menstruace postihují asi 50 % žen. Tady jde však ještě o běžné, zvládnutelné bolesti, které mohou po porodu zcela zmizet. Horší to je v případě bolestí, které již výrazně ovlivňují kvalitu života ženy.


Silná, bolestivá menstruace může mít více příčin. Pravděpodobně jednou z nejčastějších je hormonální nerovnováha. Kromě ní se za bolestmi mohou skrývat např. i polypy (nezhoubné výrůstky na sliznici dělohy), nitroděložní tělísko, některé poruchy krevní srážlivosti nebo protizánětlivé léky. Důvodem vaší silné menstruace mohou být však i mnohem vážnější onemocnění, jako jsou např. onemocnění štítné žlázy, ledvin či jater

Na skleničku zapomeňte

Alkohol mezi lidmi patří mezi tradiční medicínu na všechno. V případě silné menstruace však nijak nepomůže. Namísto alkoholu si raději dopřejte teplý bylinkový čaj. A opatrně i s kávou. Je dokázáno, že právě kofein může vaše křeče ještě zhoršit.

Jak si poradit sama

Pokud žena netrpí vážnými zdravotními problémy, nemusí silnou menstruaci hned léčit prášky. Křeče v děloze uvolňuje například čaj ze skořice, hřebíčku, zázvoru či kmínu. Přímo zázračně dokáže působit i čaj z kontryhele. Dopřejte si ho hned třikrát denně.

Pokud nejste bylinkový typ, zkuste si na podbřišek přikládat láhev s teplou vodou, jezte potraviny bohaté na železo, dbejte na přísun minerálů a vitamínů. Pokud se dokážete přemoci, zacvičte si. Rozproudí se vám krev v celém těle a uvolníte se. Pomáhá také dlouhodobé užívání chlorelly v kombinaci s kotvičníkem.

Silná menstruace však neznamená pouze bolesti, ale i nepříjemné silné krvácení. Pokud vás kromě bolesti trápí i tento problém a unavuje vás v noci vstávat proto, abyste si vyměnily vložku, vyzkoušejte noční vložky Gentle Day. Právě ty jsou určeny pro ženy s nadměrným krvácením a zaručují maximální absorpci. A pokud ani ty nestačí, tak šáhněte po extra nočních (porodnických).