Přeskočit na hlavní obsah

Může sauna pomoci zmírnit příznaky bolestivé menstruace?

Saunování během menstruace není tabu. Pozitivní dopady saunování na zmírnění nejen menstruačních symptomů jsou opravdu úžasné, což dokazuje i řada vědeckých studií.

Každá žena je naprosto jedinečná takže to, jakým způsobem se dokáže vyrovnat s bolestí, záleží skutečně na každé z nás. K nepříjemným projevům typicky dochází na začátku menstruace, případně již několik dní předem. U některých žen provází i ovulaci a ve vážnějších případech můžeme bolestí trpět od ovulace nepřetržitě až do konce menstruace.

Terapie teplem

Právě pocity bolesti jsou proto jedním z důvodů, proč se tolik žen v období menstruace uchyluje k tvz. heat therapy nebo terapii teplem – většinou lokálně ve formě teplých obkladů nebo horké vody ve sprše. Teplo dokáže příznaky menstruace zmírnit. Právě saunování je vyšší formou takové "terapie teplem" a dokáže skutečně zázraky.

Tepelná terapie se k léčení bolestí a křečí používá již tisíce let. Zdravotní benefity, které se s pravidelným a záměrným vystavováním tepla spojují, potvrzuje i moderní medicína.

Sauna může díky zvýšené cirkulaci krve urychlit příchod nadcházející menstruace, ale zároveň může napomoci i větší pravidelnosti cyklu – a to právě díky duševní i fyzické relaxaci, kterou saunování navozuje. Když jsme ve stresu, naše hypofýza produkuje více hormonů kortizolu a adrenalinu. Tyto hormony mohou snižovat aktivitu produkce estrogenu a progesteronu, které napomáhají k pravidelnému menstruačnímu cyklu.

Pozitivní dopady saunování na zmírnění nejen menstruačních příznaků jsou ohromující. 

Jak si užít saunování během menstruace

  • Dodržujte pitný režim před saunováním i po něm.
  • Lehce se v průběhu saunování protahujte, případně si jemně masírujte podbřišek a záda.
  • Zvolte vhodnou menstruační pomůcku – doporučujeme anionovou vložku zkombinovat s menstruačními kalhotkami
  • Nepřehánějte to – poznejte svou míru a zvolte takový typ sauny, který vám bude příjemný.


Tak, milé dámy a slečny - vzhůru na saunování!