Přeskočit na hlavní obsah

Jak si nezkazit dovolenou mykózou

Vaginální mykóza je strašákem pro spoustu žen. Nepříjemné svědění a výtok vám pokazí náladu na několik dní. Nic příjemného, hlavně pokud jste na dovolené. Poradíme vám, čeho se během horkých letních dní vyvarovat, abyste ji je užili naplno.

Co je vaginální mykóza

Mykóza je zánětlivé gynekologické onemocnění, které obvykle způsobuje houba Candida albicans. Její výskyt v pochvě je úplně přirozený a obvykle nezpůsobuje problémy. Za bezproblémový stav zodpovídá bakterie Lactobacillus. Laktobacily tvoří kyselé prostředí, ve kterém se kvasinky nemají šanci přemnožit. Problém nastává tehdy, když se rovnováha naruší. Kvasinky se začnou za vhodných podmínek okamžitě množit a vy brzy zjistíte, že máte mykózu.

Jak se projevuje?

Ten, kdo už jednou zažil mykózu, velmi dobře zná její symptomy. Jako první se objevuje nepříjemné svědění a typický hrudkovitý výtok, který připomíná tvaroh. Obvykle se přidá i mírná bolest při močení a bolest při pohlavním styku. 

Nedejte kvasinkám šanci

Kvasinkové infekci se úspěšně vyhnete, když svému tělu pomůžete udržet mikrobiologickou rovnováhu v pochvě. Zde je několik dobrých doporučení, na které byste neměly zapomínat ani na dovolené:

  • Používejte jemné přípravky určené na intimní hygienu, které pochvu zbytečně nevysušují. Obloukem se vyhněte parfémované kosmetice.
  • Noste bavlněné spodní prádlo. Těsné kalhotky z umělých materiálů udržují teplo a pomáhají tak vzniku kvasinek.
  • Myslete na důslednou hygienu, i když jste na cestách. Pomohou vám například denní intimky Gentle Day.
  • Omezte množství cukru ve stravě. Kvasinky ho milují.Co konkrétně jíst, se dočtete ve článku Dietou proti kvasinkám.
  • Vyhýbejte se užívání antibiotik, které zabíjejí i prospěšné laktobacily. Při nemoci raději volte přírodní alternativy, které tyto problémy nezpůsobují. Např. Euniké Pink Grape je výborným pomocníkem tam, kde by lékař nasadil antibiotika.
  • Pijte dostatek vody. Právě množství tekutin je zodpovědné za konzistenci poševního holenu. Když pijete málo tekutin, je hustý a kvasinky se množí.

Proč se mykóza objevuje často na dovolené?

Vašimi největšími nepřáteli jsou chlorovaná voda a mokré plavky. Kvasinky mají velmi rády vlhké a teplé prostředí. Přesně takové, jaké jim vytváříte, když se po koupání opalujete v mokrých plavkách. Kromě toho se mohou do pochvy dostat i další bakterie, pokud se koupete v přírodních koupalištích. V ideálním případě se po koupání převlečte do suchých plavek.

Proč vadí chlór?

Chlór je natolik agresivní, že ničí přirozenou mikroflóru a opět podporuje vznik mykózy. Na druhé straně v moři se můžete vyřádit do syta. Ve slané vodě vám vznik kvasinkové infekce nehrozí. 

Co dělat, abyste mykózu nedostaly

Příznaky mykózy dokážou změnit i anionové intimky. Pomáhají eliminovat zápach, svědění i pálení při močení. V kombinaci se správnou intimní emulzí umí bojovat i s opakovanými infekcemi.