Přeskočit na hlavní obsah

Život s endometriózou

Endometrióza je složité onemocnění, které se obtížně diagnostikuje. Trpí jí přibližně jedna z deseti žen v plodném věku. Pokud tohle onemocnění neznáte, přiblížíme vám, jak s ní ženy trpí.

Příznaky mohou nastat náhle, zpravidla jde o bolesti v oblasti břicha a krvácení. Lékaři v první řadě, než dojde ke správné diagnóze, předepíší užívání léků proti bolesti, u mladších dívek i antikoncepci. Tím ale bohužel neřeší příčinu.

Jakmile nastává období menstruace, spustí se křeče podobné bodnutí nožem. Jsou tak silné, že se vám z toho zvedá žaludek a zvracíte. Klidně tři dny v kuse. Může dojít k omdlévání, kolapsu z bolesti kdekoliv - v autobuse, práci, ve škole... V tyto dny si nelze plánovat cesty mimo domov. Bolesti bývají tak silné, že je ženy tráví doma se silnými léky, elektrickým ohřívačem a bylinkovým čajem.

V případě, že máte skvělého gynekologa, bude k těmto bolestem a příznakům přistupovat jinak. Vyšetří vás echoskopem či laparoskopicky. Endometrióza znamená děložní cysty, každodenní nadýmání, bolesti, únava, nízké zásoby feritinu, bolestivý pohlavní styk, neplodnost, nedostatek progesteronu, žádná ovulace. Endometrióza je onemocnění, při kterém se částečky děložní sliznice (endometria) nacházejí mimo dutinu děložní a může vést i k poruchám plodnosti.

V současné době neexistuje léčba, která by vedla k úplnému vyléčení endometriózy. Existují však různé způsoby, jak zmírnit příznaky endometriózy a zlepšit kvalitu života ženy. Nejvhodnější způsob léčby závisí do značné míry na individuální situaci pacientky.

Co pomáhá při endometrióze

Vzdát se lepku, sóji a cukru, zařadit do svého režimu sport a chůzi, zlepšit své schopnosti zvládat stres.Velmi podstatným a důležitým krokem je vyčistit organismus a dodat mu všechny potřebné látky. Díky tomuto postupu získá vaše tělo materiál, se kterým si pomalu začně dělat nápravu. Doporučujeme projít si 3-měsíční kúrou Euniké for Woman a přidat k ní po celou dobu Deparim. Během těchto 3 měsíců vypít denně 4 litry neperlivé obyčejné vody a denně nachodit pro rozproudění lymfy alespoň 2 kilometry svižnou chůzí. Jakmile kúru dokončíte, pokračovat dlouhodoběji s Euniké Red. V případě velmi silné menstruace si můžete klidně dovolit i výlety, pokud si pořídíte na cesty noční nebo extra anionové vložky Gentle Day, které mají vysokou absorpci. Jako pojistka poslouží menstruační kalhotky.

Možná během kúry si projdete opravdu velkým peklem s opravdu velkými bolestmi, ale výsledek bude ohromující. Bolesti začnou ustupovat až vymizí úplně. Zpravidla nejpozději za rok už nebudete vůbec vědět, co je to endometrióza. Důležité je v tom nepolevit a celkově změnit svůj dosavadní životní styl.