Přeskočit na hlavní obsah

Vybledlé skvrny na spodním prádle - co znamenají?

Vaginální výtok může způsobit, že po vyprání je vaše spodní prádlo vybledlé. Týká se to 84% žen, kterým výtok vybělil prádlo v rozkroku. Proč tomu tak je a máme se obávat?

Naše vagína je výjimečná v tom, že se sama čistí a opravdu ji není nutné mýt zevnitř. Neustále je zvlhčována výtokem - hlenem produkovaným děložním čípkem, předsíní vagíny a tekutinou pronikající přes stěnu vagíny. Ve vagíně se nacházejí prospěšné bakterie zvané laktobacily. Tyto bakterie jsou mimořádně důležité pro udržení zdravé vaginální mikroflóry

Konzistence, barva a množství vaginálního výtoku se může lišit v závislosti na fázi menstruačního cyklu, hormonálních výkyvech, sexuální aktivitě a celkovém zdraví. 

pH vagíny

Laktobacily ve vagíně pomáhají udržovat optimální úroveň kyselosti vagíny. pH zdravé vagíny je 3,8-4,5 – toto pH je výrazně kyselé (neutrální pH je 7,0). Nižší (kyselé) pH je mimořádně důležité pro ochranu před infekcemi, protože brání množení „špatných“ bakterií

Například během menstruace se pH vagíny zvyšuje a stává se méně kyselé, protože pH krve je kolem 7,4. Právě kvůli sníženému pH vaginy se během menstruace nebo po ní může vyskytnout kvasinková infekce nebo jiná infekce. Nejen během menstruace se pH vaginy může změnit. Například i spermie v mužském semenu, které se dostane do vagíny, může také změnit pH a narušit vaginální mikroflóru, protože pH semene je 7,2-8,0. 

Vybělené spodní prádlo - důvod k obavám?

Když se kyselý výtok dostane do styku s naším spodním prádlem, může časem vybělit barvu na jeho rozkroku. Často lze pozorovat, že na rozkroku spodního prádla sytější barvy se objevily světlejší, vybledlé skvrny. Můžete být v klidu, neznamená to žádnou nemoc ani to, že spodní prádlo je špinavé nebo nekvalitní. Je to přirozený proces, který naznačuje, že vaginální prostředí je kyselé, přesně takové, jaké má být. 

Bavlněné vs. syntetické

Bavlněná a syntetická vlákna se barví různými způsoby. Syntetická vlákna – polyester, polyamid, viskóza – jsou odolnější vůči kyselému prostředí, takže je nepravděpodobné, že na syntetickém spodním prádle uvidíte vybledlé skvrny.

Na druhé straně, bavlněné vlákno není odolné vůči kyselému prostředí – proto vaginální výtok nejčastěji vybělí právě bavlněné spodní prádlo. To ovšem není důvod k tomu, abyste se vzdali bavlněného spodního prádla. Naopak bavlněné spodní prádlo doporučují gynekologové kvůli jeho vynikajícím vlastnostem – prodyšnosti, savosti a pohodlí.