Přeskočit na hlavní obsah

Kdy výtok znamená zdravotní problém?

Výtok je zcela přirozenou samočístící schopností pochvy po celý život ženy. Podle toho, v jaké fázi  cyklu se nacházíme, se mění množství i jeho konzistence. Kdy ale nejde o zdravý výtok?

U zdravé ženy výtok nezapáchá a projevuje se jako bělavá až nažloutlá stopa na spodním prádle. Během ovulace se jeho množství zvyšuje nejvíce a před menstruací mění svoji barvu na mléčnou a je lepkavější. Pokud se na výtok zaměříme, můžeme vypozorovat, že když prožíváme stres nebo silné emoce, tak se  množství výtoku zvýší. I v těhotenství mají ženy vyšší výskyt výtoků, který souvisí s hormonálními změnami. Pokud ale výtok začne zapáchat, pociťujete pálení a svědění, pravděpodobně jde o infekci.

Varovné signály, které bychom neměly ignorovat

Přemnožení kvasinek

Pokud dojde v pochvě k přemnožení kvasinek, je výtok bílý a připomíná hrudkový tvaroh. Znamená to, že pochva má narušeno její přirozené prostředí. Ve většině případů je výtok doprovázen svěděním, pálením v pochvě, bolestí při močení či zarudnutím vnějších pohlavních orgánů. 

Bakteriální infekce

Zelený až šedý výtok v kombinaci se zápachem prozrazuje, že se v pochvě nacházejí bakterie a je třeba určit jejich původce. A těch může být mnoho, například chlamydie, ueraplazma, mykoplazma.

Jak si pomoci od problému přirozenou cestou?

Kvasinky: Je potřeba si uvědomit, že kvasinky mají rádi cukry a proto první cesta by měla začít u stravy. Zde je velmi dobrý návod, co a jak jíst a co vynechat v podobě diety proti kvasinkám

Bakterie: I s bakteriální infekcí si organismus dokáže poradit bez antibiotik, pokud nasadíte proti nim přírodního bojovníka Euniké Pink Grape. Zde je však potřeba nasadit nejprve vyšší dávky 2-2-2 po dobu jednoho týdne, další týden 1-1-1 a  pak další 2 týdny užívat 1-0-1. Proto je potřeba myslet na 2 balení najednou.

Dále doporučujeme nosit anionové intimky které obsahují anionový pásek. Ten se aktivuje při vlhkosti a eliminuje počet bakterií. Intimky jsou vhodné pro běžné nošení, ale i při různých ženských problémech. Nepodceňujte spodní prádlo a noste pouze kalhotky ze 100% bavlny (a jiné už nepoužívejte ani v budoucnu). Určitě se vyhněte se parfémovaným toaletním papírům.

Intimní partie omývejte prostředky s neutrálním pH a v žádném případě to nepřehánějte s hygienou, žádné výplachy pochvy ani příliš časté mytí, abyste nenarušili přirozenou funkci a nevyplavili mikroorganismy, které vám pomáhají udržovat v pochvě rovnováhu.